10 juli 2015
Primeur voor Limburg, eindelijk ook in deze provincie de eerste bivakzones. Niet eentje maar meteen twee! Ze liggen in Duinengordel, het groene, duin- en bosrijke gebied dat zich uitstrekt over de gemeenten Meeuwen-Gruitrode, Opglabbeek en een stukje Bree en Maaseik. Bivakzones Itter en Solt liggen op slechts 800 meter van elkaar, in het deelgebied Solterheide. Op de nacht van 9 op 10 juli heeft burgemeester Ceyssens van Meeuwen-Gruitrode, tesamen met enkele schepenen zelf de bivakzone 'in-geslapen'. Op de bijzonder frisse morgen die daarop volgde, werd de bivakzone Itter dan feestelijk - met knallende champagne tegen de kampeerpaal - opengesteld in aanwezigheid van TV- en krantenjournalisten.
De komst van de eerste bivakzones in Limburg werd in de provincie Limburg lang tegengewerkt door de commerciële campingsector. Jammer die negatieve en volledig ongefundeerde kritiek vanuit de campingsector, bivakkeren is niet synoniem met kamperen en de campings hebben er dus eigenlijk niks mee te maken. Wie voor een bivakzone kiest, neemt bewust afstand van huiselijk comfort en weet dat er geen pretpark en zwembad aanwezig zijn. Daarentegen krijg je er een vijfsterrenkwaliteit aan authentieke natuurbeleving voor in de plaats.
Duinengordel biedt volop mogelijkheden om vanuit de bivakzones via gemarkeerdere wandel-, fiets-, ruiter- en mountainbikepaden de omgeving te verkennen.
Op de nieuwe bivakzones is ook een ecologisch verantwoord toilet aanwezig en het zal tarp- of hammockbivakkeerders zeker plezieren dat er voor hen aanhechtingspalen zijn geplaatst. Omwille van ongunstige ondergrond is op deze bivakzones geen waterpomp aanwezig, bivakkeerders moeten dus voldoende watervoorraad meebrengen. Door de ligging in brandgevoelig gebied is het op deze bivakzones ook niet toegestaan om houtvuur te maken.
Alle details kan je inmiddels ook terugvinden op bivakzone.be . Feedback over je bivakervaring is ook zeer welkom op het digitaal bivakgastenboek van Duinengordel.
Met dank voor deze realisatie aan Projectteam Duinengordel, Agentschap Natuur & Bos en de gemeente Meeuwen-Gruitrode.