Quantcast
Channel: Bivakzone - Nieuws
Viewing all 99 articles
Browse latest View live

Vuurverbod Vlaamse Ardennen

$
0
0
03 juni  2015

 

Op enkele bivakzones in de Vlaamse Ardennen is door Agentschap Natuur & Bos  een strikt verbod voor het maken van houtvuur van kracht. Niet elke bivakkeerder blijkt dat verbod te respecteren. Het betreft de bivakzones Muziekbos, Brouwierweide en Spettekraai. Daarom worden nu aangepaste maatregelen genomen. Indien je merkt dat  illegaal vuur wordt gemaakt, kun je nu rechtstreeks naar de lokale politie bellen. Zij kunnen de vandalen penaliseren en laten verwijderen. Hetzelfde geldt voor overmatig drankgebruik, druggebruik en het achterlaten van zwerfvuil. 

Je vindt de politienummers per bivakzone terug op de respectievelijke pagina's. De politie zal soms ook controle uitvoeren. 

Jammer dat niet iedereen de geldende bivakregels respecteert en daardoor bivakkeerders in het algemeen in een slecht daglicht stelt. 

 

 

 



 


Opening netwerk 5 bivakzones in het Parc Naturel des Deux Ourthes

$
0
0
22 juni  2015

 

Prachtig nieuws uit de Hoge Ardennen. Na jaren voorbereiding wordt een netwerk van 5 legale bivakterreintjes opengesteld in het Parc Naturel des Deux Ourthes 

De nieuwe bivakplaatsen liggen allen langs het kwaliteitswandelpad Escapardenne of langs de extra wandellussen die werden gecreëerd. Ze bevinden zich op het grondgebied van de gemeenten Houffalize, Bertogne en Sainte-Ode, echt het centrum van de Ardennen dus.

Je mag op deze bivakplekken overnachten tussen 16 uur en 10. Eén nacht dus, de volgende dag wandel of fiets je weer verder. Ze zijn helemaal niet bedoeld voor autotoeristen. Ga hier als je stilte en respect voor de natuur kan opbrengen, evenals voor je medebivakkeerders.

Ter plaatse kan je iets grillen op een houtvuurtje, er liggen een paar boomstammen om op te zitten en er staat een infobord met het bivakreglement. Waterpompen zijn er niet, op 4 van de 5 bivakterreinen heb je wel toegang tot beek- of bronwater binnen een afstand van pakweg 600 meter.

Deze bivakzones zijn er kunnen komen dankzij het team van het Parc Naturel des Deux Ourthes, de betrokken gemeenten en financiële steun van de Waalse overheid en het Europees fonds voor grensoverschrijdende samenwerking.

 

 

 

 

 



 

Eerste Limburgse bivakzones

$
0
0
10 juli  2015

 

Primeur voor Limburg, eindelijk ook in deze provincie de eerste bivakzones. Niet eentje maar meteen twee! Ze liggen in Duinengordel, het groene, duin- en bosrijke gebied dat zich uitstrekt over de gemeenten Meeuwen-Gruitrode, Opglabbeek en een stukje Bree en Maaseik. Bivakzones Itter en Solt liggen op slechts 800 meter van elkaar, in het deelgebied Solterheide. Op de nacht van 9 op 10 juli heeft burgemeester Ceyssens van Meeuwen-Gruitrode, tesamen met enkele schepenen zelf de bivakzone 'in-geslapen'. Op de bijzonder frisse morgen die daarop volgde, werd de bivakzone Itter dan feestelijk - met knallende champagne tegen de kampeerpaal - opengesteld in aanwezigheid van TV- en krantenjournalisten.

De komst van de eerste bivakzones in Limburg werd in de provincie Limburg  lang tegengewerkt door de commerciële campingsector. Jammer die negatieve en volledig ongefundeerde kritiek vanuit de campingsector, bivakkeren is niet synoniem met kamperen en de campings hebben er dus eigenlijk niks mee te maken. Wie voor een bivakzone kiest, neemt bewust afstand van huiselijk comfort en weet dat er geen pretpark en  zwembad aanwezig zijn. Daarentegen krijg je er een vijfsterrenkwaliteit aan authentieke natuurbeleving voor in de plaats.

Duinengordel biedt volop mogelijkheden om vanuit de bivakzones via gemarkeerdere wandel-, fiets-, ruiter- en mountainbikepaden de omgeving te verkennen.

Op de nieuwe bivakzones is ook een ecologisch verantwoord toilet aanwezig en het zal tarp- of hammockbivakkeerders zeker plezieren dat er voor hen aanhechtingspalen zijn geplaatst. Omwille van ongunstige ondergrond is op deze bivakzones geen waterpomp aanwezig, bivakkeerders moeten dus voldoende watervoorraad meebrengen. Door de ligging in brandgevoelig gebied is het op deze bivakzones ook niet toegestaan om houtvuur te maken.

Alle details kan je inmiddels ook terugvinden op bivakzone.be . Feedback over je bivakervaring is ook zeer welkom op het digitaal bivakgastenboek van Duinengordel.  

Met dank voor deze realisatie aan Projectteam Duinengordel, Agentschap Natuur & Bos en de gemeente Meeuwen-Gruitrode.

 

 

Respectvol bivakkeren

$
0
0
10 augustus 2015

 

Onze Waalse collega van Trekking & Voyage doet een oproep voor meer respect bij het gebruik van de nieuwe bivakzones. De nederlandstalige tekst kun je hier lezen.

Richtlijnen voor respectvol bivakkeren onder het motto 'Leave no trace' kun je ook hier vinden onder 'Gedragscode' en 'Respectvol bivakkeren'. 

 

Bivaktocht door de Vlaamse Ardennen

$
0
0
18 september 2015

 

Je kunt over het Grote Routepad door de Vlaamse Ardennen maar liefst 3 bivakzones combineren al wandelend. Op Trekkings.be brengen we een verslag van deze meerdaagse tocht met rugzak, die je langs de bivakzones Koppenbergbos, Muziekbos en  Brouwierweide voert.  157 km op en af wandelen over de getuigenheuvels van Oost-Vlaanderen.

De route werd uitgetekend, bewegwijzerd en beschreven door de vereniging van Vlaamse Grote Routepaden. Zowat alle legendarische heuvelbeklimmingen uit de Ronde van Vlaanderen voor fietsers liggen ook op het wandeltraject: De Koppenberg, Kluisberg, Kwaremont, Varent, de Muur van Geraardsbergen,.... Best een leuke uitdaging dus. Tussenin passeer je ook door nogal wat kleine karakterdorpen en gehuchten met bijhorende volkscafés. Ook aan de andere zijde van de taalgrens liggen zulke heuvels, Streek-GR Vlaamse Ardennen loopt trouwens even die grens over om in het 'Pays des Collines' de Pottelberg te beklimmen om zo terecht te komen in het mooie Brakelbos. De steden Ronse, Oudenaarde en Geraardsbergen liggen eveneens langs Streek-GR Vlaamse Ardennen. 

Alle praktische informatie en sfeerbeelden van de route en bivakzones kun je bekijken in het wandelverslag.

 

 

Bivakeren met kinderen

$
0
0
01 oktober 2015

 

Bivakeren met kinderen kan best fun zijn. Voor de ouders misschien wat extra voorbereiding en zorg om een overnachting op een bivakzone te plannen maar kinderen vinden het heerlijk om eens in de natuur te kunnen slapen en de natuurlijke omgeving te verkennen. 

Op Into The Wild kun je even van meeproeven van de bivaksfeer met kinderen op bivakzone Hertberg-Oost in de Antwerpse Kempen. 

 

 

Mini-trekking door de Vlaamse Ardennen

$
0
0
11 november 2015

 

Leuk verslagje van een korte trekking door de Vlaamse Ardennen tussen Ronse en Geraardsbergen. Debbie, ivo en hond Wollie gingen op tocht door herfstbossen vol vlammende kleuren. Overnachting gebeurde op bivakzone Brouwierweide. Ze plaatsten een  tarp op een van de houten platformen daar.   

Indian Summer in de Vlaamse Ardennen.  

 

Ban voor auto's

$
0
0
10 maart 2016

 

Voor de bivakzones van het Parc  Naturel des Deux Ourthes zal aktief controle worden gevoerd om het verblijf van autotoeristen te vermijden. Afgelopen jaar bleek immers dat regelmatig wordt geprobeerd om met de auto een bivakzone te benaderen. Dat is helemaal niet te bedoeling.

Uiteraard zijn deze bivakzones vooral bedoeld voor doortrekkende fietsers en wandelaars die zich op eigen kracht verplaatsen. Het blijkt ook dat autotoeristen al eens vaker dingen aansleuren die niet thuis horen op een bivakzone of de plek verwarren met een camping en  langer verblijven dan de toegestane 18 uren.

Om ze te ontmoedigen zal er er meer controle zijn en zal er ook effectief worden beboet vanaf dit jaar door de boswachterij indien de bivakregels niet worden gerespecteerd.  

 


Meer bivakzones in Meetjesland

$
0
0
17 maart 2016

 

Mooi nieuws uit het Oost-Vlaamse Meetjesland. De Meetjesman zoekt er al een tijdje naar locaties voor  nieuwe bivakzones en dat lijkt te lukken. Momenteel is er maar eentje, die ligt aan de rand van natuur- en bosgebied Drongengoed te Kleit bij Maldegem. Deze bivakzone bestaat inmiddels 3 jaren en wordt vrij veel gebruikt. Er is dan ook interesse en vraag naar meer plekken voor meer bivakbeleving in de natuur. 

Wat bivakzone Kleit zelf betreft, werd er overigens vorig jaar een nieuwe waterpomp geplaatst. 

De Oost-Vlaamse TV-zender AVS maakte een reportage over de plannen en filmde vanop bivakzone Kleit. 

 

Micro-avontuur > Mega-avontuur

$
0
0
30 maart 2016

 

Bart en zijn kinderen trokken op tweedaagse langs ANB Bivakzone Hertberg-Oost in de Merodebossen. Al wandelknooppunten volgend en schattenzoekend. Prachtig sfeerfilmpje dat toont hoe je ook met kinderen zo'n tocht avontuurlijk boeiend kunt maken...

 

 Bart's weblog vertelt het verhaal achter de voorbereiding en belevenissen van hun trektocht door de Merodebossen. 

Bivaktocht Stille Kempen

$
0
0
1 mei 2016

 

Debbie, Ivo en hun hond Wollie gingen twee dagen op stap over  de zanderige paden van de Noorderkempen via knooppuntnummers en het Grenslandpad. Bivakzone Hoge Vijvers te Arendonk was hun overnachtingsbestemming.

Verslag.


























Je vindt op de weblog van Debbie een leuk bruikbaar tochtidee terug met oog voor praktische planning. 
Noot: Je kunt deze tocht eventueel ook combineren met bivakzone Molenheide te Poppel, of eventueel verlengen tot een driedaagse tocht door vanuit Poppel of Molenheide naar nog een derde bivakzone te wandelen. 

Primeur: Bivakzone Wereldboom, de eerste private bivakzone!

$
0
0
25 juni 2016

 

In de Vlaamse Ardennen werd te Horebeke een mooi gelegen nieuwe bivakzone feestelijk geopend afgelopen week. Bijzonder is dat dit het eerste paalkampeerterrein in België is dat in private natuur is gelegen. Eigenaar Raoul D'Hoossche houdt bijzonder veel van zijn bos en wil het daarom ook openstellen voor wandelaars en fietsers die onderweg een nachtje willen bivakkeren.

De realisatie werd mede mogelijk gemaakt door de Bosgroep Oost-Vlaanderen Vlaamse Ardennen en door Europese subsidies voor Plattelandsontwikkeling. Vanop de bivakplaats, die voorzien is van twee tentplatformen, een waterpomp en een picknicktafel, heb je een prachtig zicht over de golvende Vlaamse Ardennen en kijk je ook op de eerste Wereldboom in Vlaanderen, een robuuste eik. Tesamen met de nieuwe bivakzone werd ook het Wereldboomwandelpad ingehuldigd.

Bijzonder is ook dat eigenaar Raoul je persoonlijk kan gidsen door zijn bos als je dat wenst.

Interessant voor trekkers op doortocht over Streek-GR Vlaamse Ardennen, is dat de nieuwe bivakzone Wereldboom op slechts een paar honderden meters van de wandelroute ligt. Daardoor is het ook mogelijk om een groot deel van Streek-GR Vlaamse Ardennen al bivakkerend af te leggen. Bivakzone Wereldboom

 

Meerdaags op pad langs bivakzones

$
0
0
27 juni 2016

 

Back tot basics: we willen bivakzone.be nog sterker oriënteren op bivakkeerders die op eigen kracht naar een bivakzone komen en de toegewezen overnachtingsplekken  gebruiken om op rust te komen tussen twee wandel- of fietsetappes in.

De laatste tijd hebben de bivakzones al eens vaker last van autotoeristen die een bivakzone zien als een gratis alternatief voor een camping en zich ook gedragen alsof ze op een camping of festivalterrein zijn. Dat is uiteraard helemaal niet waarvoor overheden bivakplaatsen inrichten. Daarom meer aandacht voor de pure bivakkeerder.

In die optiek werken we momenteel aan verbetering van de website-inhoud. Zo gaan we kortelings op de website ook een pak meerdaagse, concrete tochtideeën brengen met telkens overnachting op een of meer bivakzones voor wandelaars. Waarom ook niet voor fietsers? Wel, met de fiets kun je uiteraard veel grotere afstanden afleggen en hoef je je zelfs niet te beperken tot een bepaalde regio. Keuze te over in routes en bivakzones voor de fietser dus. Voor de wandelaar is het al minder eenvoudig om zo'n tocht te plannen binnen haalbare wandelafstanden op maat.

Heb je zelf al een toffe meerdaagse tocht te  voet ondernomen langs bivakzones? Of heb je een blog met een concreet route-idee? Stuur gerust een mailtje. We bekijken of  jouw tochtervaring ook inspiratie kan geven voor andere trekkers en nemen ze dan eventueel op. Stay tuned.

Nieuwe bivakzone in hartje Ardennen

$
0
0
2  juli 2016

 

Nieuwe 'aire de bivouac' in een van de grootste Ardense wouden, bij Nassogne. Een tentterreintje naast een houten paviljoen. Deze bivakzone bestaat eigenlijk al een tijdje maar nu   bivakzone Les Traqueurs ook duidelijk is omheind en voorzien is van een bivakreglement door de gemeente Nassogne, nemen we hem op in de lijst van Belgische bivakzones. 

Wandelaars, fietsers en ruiters mogen  op bivakzone Les Traqueurs één nacht gratis verblijven, van 16 u 's namiddags tot 10 u de volgende morgen. Daarna trek je weer verder. Dankzij het naastgelegen ruime paviljoen, waarin zich picknicktafels bevinden,  kun je er bij slechte weersomstandigheden ook wat opwarmen of kledij drogen. Op het terrein mag je ook een vuurtje aanmaken met sprokkelhout.

Vooral voor langeafstandsfietsers is Bivakzone Les Traqueurs goed gelegen, op slechts 300 meter loopt immers RandoVelo 6, de fietsroute die Doornik met het Groot Hertogdom Luxemburg verbindt. Deze bivakzone ligt ook langs  het fietsknooppuntennetwerk 'Pays de Famenne'.

Hoewel er verscheidene langeafstandswandelroutes door de streek lopen, is het toch minstens 2 km wandelen vanaf GR 151, de Transardennaise® of de Transfamenne om er te komen, misschien iets te veraf dus. Het is wel mogelijk om zelf een meerdaagse tocht uit te stippelen waarbij ook bivakzone Le Golet bij Laneuvill-au-Bois binnen dagafstand te bereiken is.

Heruitgave topogids Grande Traversée

$
0
0
19  juli 2016

 


Minder dan twee jaren na de uitgave van  de eerste 'bivakwandelgids' over La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay' komt er een tweede editie uit. De topografische wandelgids, waarbij je op een route van 170 km aan wandeltrajecten gebruik kunt maken van liefst 9 legale bivakplaatsen, was sneller uitgeput dan voorzien. Geen paniek als je nog net de eerste editie had aangekocht, de nieuwe gids is inhoudelijk amper veranderd en het eerste boekje is dus nog perfect bruikbaar.

Dit is een uitgave van Les Sentiers de Grande Randonnée in samenwerking met het projectteam van 'La Forêt du Pays de Chimay'. Je kunt de wandelgids ook bij hen bestellen, hij wordt echter wel enkel in het frans gepubliceerd.

Met deze gids zwerf je probleemloos dagenlang 24 u/24 (dankzij het net aan bivakzones) door de uitgestrekte bossen van het Land van Chimay en de vaak unieke natuur van planten en vlinders in de valleien van Viroin en Hermeton.

 

 


GPS bivaktrekking Natuurpark '2 Ourthes'

$
0
0
29 september 2016

 


Op de pagina met 'bivaktochten' vind je ook een aantal  tochtideeën terug in het Parc Naturel des Deux Ourthes (regio La Roche - Houffalize - Gouvy). Tijdens deze meerdaagse trekkings overnacht je telkens op een andere erkende  bivakzone.

Dankzij samenwerking met de overheid van het Parc Naturel des Ourthes zijn er nu ook GPS-tracks beschikbaar voor deze tochtvoorstellen. Je vindt de bijhorende tracks op de Escapardenne-website.

De routevoorstellen zijn trouwens via hen nu ook in franstalige versie beschikbaar. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chimay: Verplaatste bivakzone

$
0
0
30 september 2016

 

Bivakzone 'Taille des Sarts', gelegen ten zuidwesten van de Chimay langs de langeafstandsroute 'La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay' wordt opgeheven. Er is echter een nieuwe bivakzone aangelegd op 2,5 km van Taille des Sarts, eveneens langs de wandelroute  gelegen (routedeel Macquenoise - Virelles) en op slechts 3 km van hartje Chimay. De nieuwe bivakzone 'Bois des Crayants' ligt in het gelijknamige bos. Er is betere beschikbaarheid van water, in de buurt loopt een stromende beek.

Voor meer info, zie onder de bivakzones van Viroinval / Chimay. 

 

 

 

Nieuwe bivakzone: Meetshovenbos (Aarschot)

$
0
0
15 oktober 2016

 

Ter gelegenheid van de Week van Het Bos werd in Vlaams-Brabant een nieuwe bivakzone officieel open gesteld in het Meetshovenbos bij Aarschot. Net nu de herfst op zijn mooist wordt, biedt het Agentschap voor Natuur & Bos de mogelijkheid om tot  48 uren te overnachten in dit gevarieerd bos, dat op een boogscheut van de stad Aarschot is gelegen. De bivakzone is op een ruim grasterrein gelegen, omgeven door een lappendeken van percelen loof-en naaldbomen en hooilanden. Het bos is doorsneden met wandel- en fietspaden.

Bivakzone Meetshovenbos is de vierde in de provincie Vlaams-Brabant en werd officieel ingehuldigd met een volks  evenement  ter gelegenheid van de Week van het Bos op zaterdag 15 oktober 2016. Je beschikt er als bivakkeerder over een ruim tentplatform, een houtvuurplaats, een pomp voor waswater en rustbanken. Het verblijf is gratis, uiteraard op voorwaarde dat je de plaats nadien weer spoorloos achterlaat. 

Voor meer info, zie onder de bivakzones bij Vlaams-Brabant. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwe bivakzone: Nellekensbos (Meerbeke)

$
0
0
9 november 2016

 

Openstelling van een nieuwe bivakzone in Oost-Vlaanderen, Bivakzone Nellekensbos tussen Pajottenland en Dendervallei. Vanop de hoogten boven de Dendervallei kijk je in de verte uit over Ninove en Meerbeke. Rond de bivakzone kun je zo op ontdekking in het mooie Neigembos of in Berchembos. 

Deze bivakzone is echt iets voor natuurliefhebbers, vooral in de late herfst en rond april en mei liggen deze bossen er schitterend bij. Volop en wandel- en fietsmogelijkheden in de onmiddellijke omgeving, bivakzone Nellekensbos ligt immers bij Grote Routepad GR 512 (Diest - Geraardsbergen) en ook op het bekroonde wandelnetwerk Pajottenland. 

Bivakzone Nellekensbos is een privé-bivakzone. Je meld je komst aan per SMS. Meer info en alle details over deze kleine en pas opengestelde bivakzone.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bivaknetwerk Demervallei

$
0
0
1 december 2016

 

Grootse plannen in de Vlaams-Brabantse vallei van de Demer. De provinciale overheid van Vlaams-Brabant heeft in samenwerking met een aantal partners al vele jaren grote plannen om de hele Demervallei tussen Werchter en Diest herin te richten en aantrekkelijker te maken. Daarbij hoort ook het creëren van avontuurlijke of recreatieve infrastructuur, oa bivakzones.   

In het plan dat  nu is goedgekeurd door de betrokken Demergemeenten, staat ook zes toekomstige bivakzones ingetekend. De foto hieronder toont slechts een deel van het werkgebied, in totaal worden tussen Werchter en de provinciale grens met Lilmburg te Diest, maar liefst zes bivakzones voorzien. De realisatie hiervan kan wellicht nog enkele jaren duren. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Viewing all 99 articles
Browse latest View live